Kraamzorg goed geregeld bij 

Nova Família       

Wat is kraamzorg  

Kraamzorg begint bij de geboorte. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling, dit noemen we partusassistentie (bevallingsassistentie). We zijn er dus vanaf het eerste moment om je te begeleiden en te adviseren.

Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is volgens mij minstens zo belangrijk!

De kraamverzorgende komt tussen 07.30 en 18.00 uur bij je thuis. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan bieden we aansluitend op het ontslag uit het ziekenhuis, dag en nacht, direct kraamzorg aan. Alles in goed overleg.

Taken van de kraamverzorgende

Als de baby geboren is, houd de kraamverzorgster de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten. Zij legt dit vast in het Zorgdossier, dat ter informatie dient voor de verloskundige. En als naslagwerk voor jullie om te bewaren. Daarnaast krijg je voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging en borst en/of flesvoeding. 

Ook neemt zij een (klein)deel van de huishoudelijke taken op zich, in overleg met jou en afgestemd op jouw wensen.

Natuurlijke kraamzorg

Wij bieden ook Natuurlijke kraamzorg aan. Natuurlijke kraamzorg heeft veel overlap met de reguliere kraamzorg. 

Wij bieden ook natuurlijke kraamzorg aan. Deze vorm van kraamzorg heeft een (natuurlijke) overlap met de reguliere kraamzorg. Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, waarbij de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal staat. Belangrijke pijlers voor een gezond kraambed zijn rust en ritme, voeding, natuurlijke materialen, aandacht en warmte. Bij de verzorging van de baby gaat speciale aandacht uit naar rust en ritmes en naar opvoeding van de tast- en warmtezin. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de juiste kleding voor de baby (denk aan natuurlijke materialen als wol en zijde en het gebruik van wikkeldoeken, mutsjes en wollen dekentjes). Daarnaast is er bijzondere aandacht voor warmtezorg, inwrijvingen en omhulling. Als de borstvoeding bijvoorbeeld nog niet direct goed op gang komt kan een kwarkkompres, een warmtekompres of een speciale inwrijving met olie gebruikt worden, om de aanmaak van melk te stimuleren.

Verder heeft een Natuurlijk kraamverzorgende veel oog voor voeding voor moeder en baby en de overige leden van het gezin. En kan een natuurlijk kraamverzorgende voedingsadvies geven voor een beter herstel door bijvoorbeeld het gebruik van kruidentheeën en kamille. Kamille zorgt voor ontspanning en heeft een reinigende werking bij bijvoorbeeld
– een toiletgang
– aambeien en brandende hechtingen

Daarnaast kan kamille heel prettig zijn voor je kindje als kompres bij darmkrampjes.

Bij de komst van een kindje worden ook een vader en een moeder geboren, die in deze fase kwetsbaar en open zijn. Een natuurlijk kraamverzorgende kan vanuit een sfeer van rust en vertrouwen een gezin in deze kwetsbare fase optimaal verzorgen, begeleiden en adviseren. Ze kijkt nog meer naar wat een gezin nodig heeft en past zich aan dit tempo aan. En ze kijkt hoe ze de andere kinderen kan helpen bij het opnieuw een plekje vinden in het gezin.

Bijzondere kraamzorg

Ook in bijzondere gevallen kun je thuis een aantal uren kraamzorg krijgen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Voorbeelden van bijzondere kraamzorg zijn:

  • als je kindje in de couveuse heeft gelegen;
  • als je kindje na adoptie bij je thuiskomt;
  • als je na de 10 de dag extra kraamzorg nodig hebt
E-mail
Info