Kraamzorg goed geregeld bij 

Nova Família       

Wat is natuurlijke kraamzorg

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op natuurlijke wijsheid en kennis van het eigen lichaam. Wanneer een kindje geboren wordt, overschrijdt het een grens. Uit een wereld van omhulling, warmte en veiligheid komt het bij ons op aarde. Die grensovergang zo geborgen mogelijk laten verlopen en het kindje langzaam laten wennen aan de nieuwe omstandigheden, dat staat centraal binnen Natuurlijke kraamzorg. Zwangerschap, bevalling en borstvoeding worden beschouwd als natuurlijke, vrouwelijke processen, die tot waardevolle ervaringen worden wanneer je daarbij zo min mogelijk verstoort en natuurlijke producten gebruikt. Een Natuurlijk kraamverzorgster weet als geen ander hoe ze deze natuurlijke wijsheid, kennis van het lichaam en haar intuïtie kan toepassen binnen haar gangbare kennis en werkzaamheden zodat ze elkaar complementeren. Het is geen doel op zich, maar verruimt en verdiept de zorg voor moeder en kind.

Waarmee onderscheid Natuurlijke kraamzorg zich van gangbare kraamzorg?

Natuurlijke kraamzorg is gebaseerd op de visie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, waarbij de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal staat. Belangrijke pijlers voor een gezond kraambed zijn rust en ritme, voeding, natuurlijke materialen, aandacht en warmte. Bij de verzorging van de baby gaat speciale aandacht uit naar rust en ritmes en naar opvoeding van de tast- en warmtezin. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de juiste kleding voor de baby (denk aan natuurlijke materialen als wol en zijde en het gebruik van wikkeldoeken, mutsjes en wollen dekentjes). Daarnaast is er bijzondere aandacht voor warmtezorg, inwrijvingen en omhulling. Als de borstvoeding bijvoorbeeld nog niet direct goed op gang komt kan een warmtekompres of een speciale inwrijving met olie gebruikt worden, om de aanmaak van melk te stimuleren.

Verder heeft een Natuurlijk kraamverzorgende veel oog voor voeding voor moeder en baby en de overige leden van het gezin. En kan een natuurlijk kraamverzorgende voedingsadvies geven voor een beter herstel door bijvoorbeeld het gebruik van kruidentheeën en kamille. Kamille zorgt voor ontspanning en heeft een reinigende werking bij bijvoorbeeld
– een toiletgang
– aambeien en brandende hechtingen

Daarnaast kan kamille heel prettig zijn voor je kindje als kompres bij darmkrampjes.

Bij de komst van een kindje worden ook een vader en een moeder geboren, die in deze fase kwetsbaar en open zijn. Een natuurlijk kraamverzorgende kan vanuit een sfeer van rust en vertrouwen een gezin in deze kwetsbare fase optimaal verzorgen, begeleiden en adviseren. Ze kijkt nog meer naar wat een gezin nodig heeft en past zich aan dit tempo aan. En ze kijkt hoe ze de andere kinderen kan helpen bij het opnieuw een plekje vinden in het gezin.


E-mail
Info