Kraamzorg goed geregeld bij 

Nova Família       

Checklist eerste drie maanden

Hieronder staat een checklist voor de eerste drie maanden van je zwangerschap. Zo kun je op een overzichtelijke manier snel zien wat er allemaal moet gebeuren en worden geregeld in het begin van je zwangerschap.


Regelen in maand 1
• Zorg dat iemand anders vanaf nu de kattenbak voor je verschoont i.v.m. toxoplasmose.
• Trek handschoenen aan als je in de tuin aan het werk bent.
• Doe je werk dat onveilig of te zwaar is tijdens een zwangerschap? Neem dan contact op met je werkgever, vakbond of bedrijfsarts zodra je weet dat je zwanger bent. Je hebt recht op aangepast werk.

Informatie over de risico's tijdens de zwangerschap op het werk en beschermende maatregelen kan je nu aanvragen via www.erfelijkheid.nl of de Erfolijn: e-mail erfolijn@erfocentrum.nl of telefoon 0900-66 555 66 (kost 25 ct per minuut)


Regelen in maand 2
• Bezoek aan de verloskundige.
Als je ongeveer 6 weken over tijd bent en alles verloopt verder normaal, is het tijd om een afspraak met de verloskundige te maken. 
Wanneer er bij jou in de familie erfelijke aandoeningen voorkomen, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts. Die kan dan namelijk een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie adviseren.
• Voorbereiding gesprek verloskundige
Schrijf alvast alle vragen op die je wilt stellen aan je verloskundige of gynaecoloog. Kijk hiervoor ook alvast bij ‘eerste bezoek aan de verloskundige’.
• Kinderopvang
Wil je blijven werken na de geboorte van je kind? Denk dan alvast na over wat voor soort kinderopvang je wilt regelen. Vooral bij kinderdagverblijven moet je er vroeg bij zijn. Bij de meeste kinderdagverblijven kun je je al inschrijven zodra je zwanger bent.
De drie belangrijkste vormen van kinderopvang zijn het kinderdagverblijf, de gastouderopvang en de buitenschoolse opvang. De peuterspeelzaal hoort hier strikt genomen niet bij omdat het niet bedoeld is als kinderopvang maar een pedagogisch doel heeft.

Regelen in maand 3
• Wettelijk gezien hoef je je werkgever pas drie maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum te vertellen van je zwangerschap. Echter zal het wel eerder zichtbaar zijn voor hem of haar aangezien je buik behoorlijk in omvang zal zijn toegenomen.
Het is verstandig je werkgever eerder op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Veel vrouwen doen dit dan ook na hun eerste bezoek aan de verloskundige, wanneer ze drie maanden zwanger zijn.
Je werkgever kan dan namelijk tijdig met jou je werkzaamheden bekijken en eventueel verlichten gedurende je zwangerschap. Daarnaast kan hij tijdig op zoek gaan naar een vervanger tijdens jouw verlof.
• Je mag niet ontslagen worden omdat je zwanger bent, dit mag ook nooit een reden zijn voor afwijzing bij een sollicitatie. Je bent niet verplicht om tijdens een sollicitatieprocedure te vertellen dat je zwanger bent.
• Kraamzorg
Je kunt je het beste zo spoedig mogelijk inschrijven voor kraamzorg.  Kijk gerust rond op onze site om te kijken of jullie kraamzorg via ons willen ontvangen.

 

E-mail
Info