Kraamzorg goed geregeld bij 

Nova Família       

Eerste bezoek verloskundige

Verloskundige

Ben je op zoek naar een verloskundige bij jou in de buurt? Kijk dan even op de website www.deverloskundige.nl 


De verloskundige zal in principe gedurende de hele zwangerschap jouw begeleiding zijn. Ze helpt je de zwangerschap door te komen en houdt jou en je baby voortdurend onder controle. Ook geeft ze je adviezen, onder andere over voeding, leefstijl en een goede voorbereiding op de bevalling. Daarnaast is de verloskundige degene die de bevalling zal begeleiden.

Omdat je gedurende een langere periode met een verloskundige te maken krijgt, is het belangrijk dat je al vanaf het eerste bezoek op haar kunt vertrouwen. Kies daarom een verloskundige waar je een prettig gevoel bij hebt.


Meestal vindt het eerste bezoek aan de verloskundige plaats rond de achtste of tiende week van de zwangerschap. Het eerste gesprek staat vooral in het teken van kennismaken. Neem daarom bij voorkeur je partner mee. De verloskundige stelt in het intakegesprek allerlei vragen om jou beter te leren kennen en om je ‘medische profiel’ in kaart te brengen. Zo zal ze willen weten of er erfelijke ziektes in je familie voorkomen en er zal bloed bij je worden afgenomen. Al deze informatie wordt bijgehouden op jouw persoonlijke zwangerschapskaart. Wees altijd open en eerlijk, om zo je zwangerschap en de begeleiding door je verloskundige zo soepel mogelijk te laten verlopen.


De meeste verloskundige praktijken beschikken over een echoapparaat. Helaas kun je hiermee tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige nog niet het hartje van je baby horen kloppen. Dit kan pas vanaf de twaalfde week van de zwangerschap. Het kan ook zijn dat de verloskundige je voor de echo doorverwijst naar een echobureau of het ziekenhuis.

De verloskundige kan uitrekenen wanneer je naar verwachting zult bevallen. Hiervoor moet zij de datum van je laatste menstruatie weten. Is de uitgerekende datum niet precies te bepalen, bijvoorbeeld omdat je een onregelmatige menstruatiecyclus had? Laat dan rond de tiende week een termijnecho maken. De verloskundige rekent op basis daarvan uit wanneer je kindje verwacht wordt.


E-mail
Info